Fig tree house

In de Haagse vogelwijk gaat een minimalistische aanbouw een scherp contrast aan met de expressieve baksteenarchitectuur uit 1927 en legt zo de verborgen kwaliteiten bloot.

Year

2018

Status

Completed

Client

Private

Photographs

Christian Van Der Kooy

Contractor

Aannemersbedrijf L.R. Treep

Bestaande situatie

Het bestaande huis heeft aan de voorzijde een originele aanbouw met daarachterliggend in de tuin een prachtige  vijgenboom die niet zichtbaar was vanuit het huis. Doordat de nieuwe uitbouw voorbij de bestaande breedte van het huis loopt, gaat de glazen uitbouw een relatie aan met de bestaande uitbouw. Daardoor ontstaat er een semi omsloten buitenruimte rondom de oude vijgenboom. Door het verbreden van de uitbouw verrijst naast de oude en de nieuwe wereld een derde wereld rondom de verborgen vijgenboom.

Contact
Vloeiende overgang tussen binnen en buiten
Vloeiende overgang tussen binnen en buiten

Ontwerpconcept

Het ontwerp voor de uitbreiding van het huis houdt het midden  tussen een scherp contrast en de relatie die het aangaat met de bestaande ‘verborgen’ kwaliteiten van het huis.

De bestaande architectuur uit 1927 heeft elementen in zich van Jugendstil en de Amsterdamse School. De nieuwe toevoeging gaat doormiddel van de minimalistische detaillering, een scherp contrast aan met de expressieve baksteenarchitectuur. De volledig glazen gevel heeft een minimale dakrand en glas dat tot aan het niveau van de tuin loopt.

Go to projects
Jungle by night

Geen visuele barrières

Van binnenuit gezien zijn er vrijwel geen visuele barrières naar de buiten toe, waartoe uitzicht en daglicht vrij spel krijgen. De constructie van de uitbouw is op 1 kolom na uit het zicht gehouden, waardoor het dak van de uitbouw lijkt te zweven. Daarbij kan de pui openschuiven tot een grote open hoek, waardoor de eettafel gevoelsmatig vrij in de buitenruimte komt te staat. Dit in tegenstelling tot de bescheiden keuken en eetkamer met minder daglicht in het oorspronkelijke huis.

Back to top