House on a House

In de Bomenbuurt; een jaren 30 buurt in Den Haag gelegen tussen het centrum van Den Haag en het strand, heeft de architect en oprichter van Bloot Architecture voor zijn gezin een dakopbouw bovenop hun bestaande appartement ontworpen.

Year

2022

Location

Bomenbuurt, Den Haag (The Hague), The Netherlands

Status

Completed

Client

mr Bloothoofd

Photographs

Christian van der Kooy

Contractor

Aannemersbedrijf  L.R. Treep

Construction

Remmerswaal Bouwadvies

Context

Het stedelijk weefsel van de bomenbuurt bestaat uit 3-laagse bouwblokken die dicht op elkaar zijn gebouwd, waardoor het toevoegen van een extra laag op de bestaande bebouwing veel impact heeft op de rest van de directe omgeving. De dakopbouw is als volume subtiel ingepast in de omgeving, maar is in zijn vormentaal en materialisatie contrasterend met de bakstenen architectuur van de jaren 30 wijk.

Get in touch
Avondzicht straatzijde dakopbouw

Materialisatie exterieur

De buitenzijde van de dakopbouw is voorzien van een stalen huid met felsnaden. Zowel het dak als de wanden hebben deze bekleding waardoor het bouwwerk als een eenduidig volume leesbaar is. Dit maakt het sterker in zijn contrast met de bakstenen onderwereld. De stalen felsbeplating heeft een bepaalde mate van reflectie in zich, waardoor het bouwwerk meekleurt met het licht van de dag. Naast dat de dakopbouw een contrast vormt, is het tegelijk ook een herkenbare toevoeging en doet het denken aan de klassieke Parijse daken die veelal bestaan uit zinken daken als verticale beëindiging van een stenen bouwwerk.

Als de avond valt
House on a House respecteert de bestaande baksteenarchitectuur door dit onaangetast te laten en bovenop de 3-laagse appartementenblokken een nieuwe wereld te creëren

Optoppen in een jaren 30 buurt

De gemeente Den Haag stimuleert het optoppen van de bestaande bouwmassa, om op deze manier gezinnen in de wijk te houden die anders hadden moeten verhuizen om meer ruimte te vinden. Een van de uitganspunten van de gemeente is om de eerste dakopbouw voor een bouwblok leidend te laten zijn voor de rest van het bouwblok. In het voorstel aan de gemeente is derhalve ook een voorstel voor het gehele blok aangereikt. Het project House on a House respecteert de bestaande baksteenarchitectuur door dit onaangetast te laten en bovenop de 3-laagse appartementenblokken een nieuwe wereld te creëren.

 

De voor- en achterzijde van de dakopbouw liggen terug ten opzichte van de bestaande bebouwing. Hierdoor komt de opbouw los te staan van de bestaande architectuur. De dakopbouw heeft de archetypische vorm van een huis. Dit resulteert in een sterk contrast met de bestaande platte daken. Door het zadeldak is de goothoogte lager dan bij een reguliere dakopbouw. Dit zorgt er samen met de terug-liggende gevel voor dat de omgeving wordt ontzien in de overlast van schaduw en privacy.

 

De bestaande jaren 30 bouw is geluidsgevoelig, daarom is ervoor gekozen om in de dakopbouw de slaapvertrekken te realiseren en de constructie van de uitbouw in zijn geheel inclusief vloer bovenop de bestaande bouw te plaatsen. Deze nieuwe ‘zwevende’ constructie en de grote overspanning bij de glazen schuifpui maakten het gebruik van een stalen constructie wenselijk. In de architectuur zijn een aantal elementen daarvan in het zicht gelaten. Elke ruimte heeft zo’n constructief accent en heeft het in zijn eigen kleur.

Zwevende constructie

De bestaande jaren 30 bouw is geluidsgevoelig, daarom is ervoor gekozen om in de dakopbouw de slaapvertrekken te realiseren en de constructie van de uitbouw in zijn geheel inclusief vloer bovenop de bestaande bouw te plaatsen. Deze nieuwe ‘zwevende’ constructie en de grote overspanning bij de glazen schuifpui maakten het gebruik van een stalen constructie wenselijk. In de architectuur zijn een aantal elementen daarvan in het zicht gelaten. Elke ruimte heeft zo’n constructief accent en heeft het in zijn eigen kleur.

Doorsnede dakopbouw

De dakopbouw biedt ruimte aan 3 slaapkamers. De twee kleinere slaapkamers zijn voor de kinderen en de grote slaapkamer is voor het hele gezin. Deze kamer heeft naast een slaapgedeelte voor de ouders ook een zithoek, een toilet en een pantry. De pantry zorgt ervoor dat de buitenruimte als volwaardig gebruikt kan worden. De gehele lange zijde van de hoofdslaapkamer bestaat uit een glazen schuifpui. Doordat de opbouw bovenop de bestaande bouw ligt, is er ruimte om de kozijnen flush weg te werken. Hierdoor lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Het stalen hekwerk dat in verticale zin doorloopt achter de houten vlonders langs, versterkt dit gevoel van oneindigheid.

Kinderkamer met constructie in het zicht

Materialisatie interieur

De invulling van het minimale stalen skelet van de dakopbouw is geheel voorzien van houtskeletbouw met vlasisolatie. Alle binnenwanden en plafonds zijn opgetrokken uit berken multiplex. In de wanden zijn berken multiplex deuren kozijnloos weggedetailleerd of schuiven deze langs het toilet en de pantry. De gietvloer is met zijn lichtgrijze egale kleur een frisse en strakke tegenhanger van het warme houten interieur.

Western Red Cedar schuifschermen voor privacy en zonwering
Master bedroom
Pantry in de master bedroom

Badkamer

De ruimte die vrij kwam op de bestaande woonetage is meegenomen met deze verbouwing en is veranderd in een badkamer. De berken multiplex wanden lopen via de trap door naar de badkamer en gaan daar over in een lambrisering waarin de kranen van het bad zijn opgenomen.

Badkamer
Back to top