Renovatie woonblok Bernadottelaan+Monnetlaan

Via een openbare selectieprocedure van de gemeente Utrecht is Bloot Architecture in samenwerking met FiMek estate geselecteerd om een duurzaam renovatievoorstel te realiseren voor een bouwblok met elf bestaande woningen. Het bouwblok is gelegen op de hoek van de Monnetlaan – Bernadottelaan, centraal gelegen in de opkomende wijk Kanaleneiland in Utrecht.

Year

2021

Status

Under construction

Client

Fimek estate

Photographs

Bloot Architecture

Contractor

Bouwbedrijf A. Verploegh B.V.

Plan context

Het L-vormige bouwblok aan de kruising Bernadottelaan-Monnetlaan is het prototype van de wederopbouw architectuur in Nederland; betaalbaar wonen met veel licht (doorzon) en lucht (relatief veel openbare en privé  buitenruimte door een afwisseling van laagbouw en hoogbouw). De architectuur is modern, ‘geïndustrialiseerd’ en functioneel. Het woonblok is onderdeel van de stedenbouwkundige stempel van Kanaleneiland.

Vogelvluchttekening Kanaleneiland langs het Amsterdam-Rijnkanaal

Analyse diagram

1 Het woonblok als ensemble; het opengewerkte bouwblok als verbijzondering van het geheel.

2 Woningen ingeklemd tussen woning-scheidende schijven en als individuele woning leesbaar.

3 Plasticiteit in de gevel met als voornaamste onderdeel de verdiepte entree.

4 Elke individuele kamer inclusief de vloeren afleesbaar in de gevel.

Identiteit algemeen

Bij een renovatie van een woningbouwproject als deze, waarbij de energetische maatstaven van weleer niet meer overeenkomen met deze tijd en de oude schil moet worden ingepakt, is het van belang om de identiteit van het gebouw vast te stellen en om die te omarmen dan wel te versterken. Met identiteit bedoelen we de architectonische uitgangspunten en ruimtelijke kwaliteiten. Het ontwerp van de woningen heeft veel unieke en waardevolle aspecten, maar er zijn ook veel ontwerpbeslissingen in het oorspronkelijke ontwerp die voortkomen uit kostenbesparende beweegredenen. Daaraan vasthouden is niet logisch en zou het nieuwe ontwerp in kwaliteit doen verminderen. Wat maakt dit project uniek?

 

Kwaliteiten/identiteit:

 

  • Woningen ingeklemd tussen woning-scheidende schijven en als individuele woning leesbaar.
  • Elke individuele kamer en de vloeren afleesbaar in de gevel
  • Licht, ruimte, goed werkende plattegronden en betaalbaarheid
  • Destijds; dunne houten puien en stalen draaiende delen
  • Plasticiteit in de gevel met als voornaamste onderdeel de verdiepte entree
  • Het woonblok als ensemble; het opengewerkte bouwblok als verbijzondering van het geheel.
Aanzicht Bernadottelaan voor renovatie

Ontwerp

De gevel moet worden geïsoleerd en opnieuw bekleedt. De baksteenstructuur wordt vervangen door een ‘onbehandelde’ houten structuur. Deze heeft hetzelfde ritme als de bakstenen (5o mm hoog/10 mm voeg), maar past als circulair materiaal beter in deze tijd en voorziet het gebouwensemble van een warme sfeer. Daarnaast zou nog gezegd kunnen worden dat het hout al onderdeel was van het oorspronkelijke materialenpallet van de woningen. De dakrand en de parcelering worden ook meegenomen in dit hout. Hierdoor wordt het geheel van schijven en de verbinding van de dakrand als een geheel duidelijk waarneembaar. Dat is geen vereenvoudiging, maar een versterking van de architectonische principes.

wederopbouw architectuur in Nederland; betaalbaar wonen met veel licht (doorzon) en lucht

Ontwerp op detail

Op woningniveau is het ontwerp ook aangepakt. De lijnen van de verdiepingsvloer zijn weer waarneembaar in de gevel in de vorm van gezet blank geanodiseerd aluminium. Het stuk borstwering daarboven is geïsoleerd en bekleedt met Profilit beglazing. Door het aluminium zetwerk en de glazen borstwering, krijgt het bouwblok weer meer zijn lichte, moderne en geïndustrialiseerde karakter terug.

Aanzicht Bernadottelaan
Back to top