Patio House

Refurbishment and extension of a dilapidated 1950's villa in Velp

Year

2017

Status

Completed

Client

Private

Photographs

Ossip van Duivenbode

Landscape design

Hendriks Hoveniers b.v.

Extending with air

The villa is situated on the edge of National Park Veluwezoom, a nature reserve. The many small rooms of the original house have been reduced to a small number of light and spacious spaces and a concrete extension with patio was added to the house. Although the various living spaces are in open connection with each other, the separate rooms retain their own intimate atmosphere.

 

Get in touch
Sunken Extension
Extending with air

The Patio blends inside with outside

The patio, the restricted use of partition walls, the larger windows and passage ways allow natural light to  penetrate into the home and show the sightlines of the various interior and exterior spaces; this makes that the spaces flow smoothly from one into the other

Go to projects
Glas floor in the two stories high entrance hall

A playful House

The concrete beam in the façade of the original house still defines the characteristics of the villa. Parallel with this beam, is the underside of the new with plant-covered concrete roof of the addition. The original concrete beam is only 2.3 metres high (from floor to underside of the beam), therefore the addition was partly built into the ground to create more height. This way the addition  lies sunken in the garden and blends naturally with the surroundings. The split level provide playfulness to the house; you can sit on the low concrete wall of the extension partly in the garden and partly inside the house. They also provide a subtle distinction between the different spaces.

Get in touch
Heart of the House
Back to top