Podium Cromvlietpark

Het podium ligt in het hart van het recentelijk opgeleverde Haagse stadspark; Cromvlietpark, dat is ontworpen door Bureau Sant en Co. Het stadspark ligt in de Haagse Molenwijk in Laak, een stadsdeel dat gekenmerkt wordt door een groot aantal verschillende nationaliteiten en lage inkomens. Mede door initiatieven zoals dit nieuwe stadspark leeft de buurt op.

Year

2022

Status

Completed

Design

Bloot Architecture in collaboration with Nederhout

Client

Gemeente Den Haag

Photographs

Bloot Architecture

Contractor

Van Kessel Sport en Cultuurtechniek bv

Execution

Mulklé Metaal

Een multifunctioneel openbaar podium

Vanuit de gemeente Den Haag lag er de opgave om een podiumplek te maken. Een centrale plek voor buurtevenementen. We wilden graag dat het podium overdekt zou zijn, zodat er onder de alle weersomstandigheden gebruik van gemaakt kan worden. Net zoals je dat hebt bij een klassieke muziekkiosk. Daarnaast wilden we van het podium een plek maken die op verschillende manieren gebruikt kan worden en waar je zelf op ontdekking kan gaan. In de regel zullen er niet veel evenementen plaats vinden, dus om het meer te laten zijn dan een folly of een schuilplek tegen de regen is het podium beklimbaar geworden. Hierdoor kan het podium gelijk functioneren als uitzichtplatform. De grote traptreden vormen het ontwerp en bieden zitplaatsen met een steeds veranderend uitzicht op het park.

Get in touch
Tussen de beeldbepalende bomen van het park
Het ontwerp vormt een samensmelting van een beklimbaar uitzichtplatform en een klassieke muziekkiosk

Centrale plek in het park

Het podium nestelt zich tussen de beeldbepalende bomen van het park. Het ontwerp vormt een samensmelting van een beklimbaar uitzichtplatform en een klassieke muziekkiosk, zoals je die veel ziet op dorpspleinen en in stadsparken. Spiraalsgewijs draait het podium om een boom heen (die nog wel moet worden geplant door de gemeente Den Haag) en eindigt de route in de boomtoppen van het Cromvlietpark. Het podium doet dienst als een centraal afspreekpunt, een overdekte plek voor evenementen, een zitelement en een uitzichtplatform. De vormentaal van het ontwerp gaat mee in de ronde eilandachtige vormentaal van het parkontwerp.

Spiraalsgewijs

Het podium draait spiraalsgewijs naar boven

Materialisatie

Het ontwerp is opgebouwd uit een volledig demontabele stalen constructie. De vloer is afgewerkt met een rubbergranulaat tegen het uitglijden. De rubbergranulaat komt ook voor in andere delen van het park. De doorvalbeveiliging is gemaakt van onbehandelde eiken delen. De vloer van het podium bestaat uit een aantal grote stepping stones van gevlinderd beton. De RVS handrailingen, een voor de kinderen en een voor de volwassenen, zorgen voor een directe relatie met de RVS voetbalkooi. Het palet van staal, beton en hout werkt goed samen met de gebruikte materialen en het groen in het park.

Back to top